1976 tillverkade Värnamoföretaget Separett sin första vattenfria toalett och i dag exporterar man över hela världen. Det finns en stor efterfrågan och behov av deras produkter,  då de sparar dricksvatten, ökar hygienfaktorn och bidrar till en högre livskvalitet. 
– Över tre miljarder människor saknar grundläggande toalettlösning, säger Christian Davidsson på Separett.

Att sakna toalett leder till sanitära olägenheter och säkerhetsrisker för många fattiga människor, framför allt kvinnor och barn. Det vill Separett vara med och ändra på.
– Vi tror att vi kan hjälpa otroligt många människor, säger Christian Davidsson på Separett.
– Vi vill bidra till högre livskvalitet och till det lokala ekosystemet.
Separett driver idag ett non-profit projekt tillsammans med organisationen Sanima i Peru. De har samarbetat i över fem år och tillsammans har de försett 1 500 familjehushåll i Lima med vattenfria toaletter, även under pandemin. Familjerna hyr sin toalett för en låg avgift från Sanima som tar hand om avfallet på veckobasis.
– Vi tror på den finansieringslösningen, säger Christian Davidsson.
– Det finns en stolthet i att kunna betala för sin toalett.
Just nu fungerar Separett som en bidragsgivare till Sanima eftersom toaletterna säljs med förlust, men målet är att projektet ska bli självförsörjande och man utvärderar hur man i förlängningen ska kunna få in en liten vinst även till Separett. En vinst som man vill investera som uppstartshjälp i andra områden. Ett steg i den planen är att ta fram och utveckla en ny, billigare produkt, efter input från partners i Peru.
– Den nya urinseparerade toaletten ska vara enklare och bättre anpassad för de fattigare områdena i världen. Vårt mål är att få ner priset på produkten så att vi kan tjäna pengar på det vi säljer och därmed utöka. Vi är många på företaget som brinner för den här typen av projekt och vill jobba vidare med det och ta nästa steg. Vi vill vara en bredare samarbetspartner och inte bara bidra med produkten, säger Christian Davidsson som vill ta med sig lärdomarna från Peru och utöka projektet till andra områden i Peru och även till andra länder.
– Behoven är stora, bara i det området där vi redan verkar i Lima finns det 30.000 hushåll.  Tittar man på hela Lima, finns det 120.000 hushåll som skulle ha nytta av vår lösning. som skulle ha nytta av vår lösning.
När den nya produkten finns på plats är nästa steg är att hitta rätt partners för att kunna erbjuda en helhetslösning.
– Vi vill få in en partner som kan hantera det fasta avfallet och bryta ner det till gödsel som kan ge tillbaka till jorden eller göra om den till biogas så att vi kan skapa hållbara städer och samhällen, säger Christian Davidsson.
Separett har redan tagit kontakt med några av de företagen som deltagit i Sustaid och påbörjat samtal. Christian Davidsson trycker även på vikten av lokala samarbetspartners.
– För att få till ett hållbart system måste det finnas lokal anknytning, säger han.
– Vi hoppas genom samarbetet med Sustaid, att fler företag och organisationer kontaktar oss för nya samarbete och projekt.
Christian Davidsson ser att Separett är helt rätt i tiden nu när det finns ett hållbarhetstänkande i världen. Efterfrågan på deras nya lösning Separett Tiny är enorm, även från länder där det finns toalettlösningar. Trenden med tiny houses och van-life driver på.
– Vi hoppas tjäna pengarna där för att kunna satsa vidare på det här och hjälpa fler, säger han.
Under 2022 planerar Separett att starta upp stiftelsen Separett AID och driva den separat.
– Vi tror mycket på det här och vi vill att det ska vara en bra affär för alla. För användaren som har råd med en toalett, för oss som kan tjäna någon krona och mycket stora potentialer och möjligheter för våra lokala partners. Det finns en enorm framtid där vi kan hjälpa till, säger Christian Davidsson.