Sommaren 2019 reste Anna Calo och Tord Söderberg från A2T till Bolivia för att leverera och installera sitt reningsverk SaniC™ i Cliza, Cochabamba. Anläggningen ska ta hand om slammet som är en biprodukt av biogasbehandlingen och förvandla det till gödsel som kan användas i de lokala persiko-odlingarna.
Den första kontakten med Bolivia togs redan i slutet av 2015 genom en delegation som kom till Södertälje, där Anna jobbade med ett projekt för rening av svartvatten.
Anna reste därefter till Bolivia och höll i ett seminarium och fick då se delar av det reningsverk som lokalt hade börjat byggas. Där behövdes en lösning för att ta hand om slammet och det var så det startade. Planen var att leverera anläggningen 2018, men konflikter mellan kommuner och politiska partier gjorde att det drog ut på tiden.
– Det kan vara utmanande att jobba på de här marknaderna, vi jobbar ofta i länder där politiska skeenden gör att planer kan omkullkastas fort, säger Anna.
Anläggningen är en ”plug and play”. En containerlösning byggd i Kolmården, testad i Sverige och sen skeppad till Chile och vidare med lastbil till Bolivia. Om allt hade gått som planerat skulle det ha tagit en vecka att få allt att fungera, istället tog det sex veckor.
– Vi planerar och planerar och sen när det är dags att sätta igång så planerar vi om, säger Tord. Lärdomen för framtiden är att verifiera allt ännu tydligare i förväg.
– Våra respektive definitioner av klart var inte samma mellan parterna, säger Anna.
– Och då var vi ändå tjurskalligt förutseende innan, säger Tord.
Även driften har dragit ut på tiden, men de tester som gjordes på plats var positiva och under våren började verksamheten komma igång.
Sen kom Corona och ställde till det. Som för de flesta företag har förutsättningarna förändrats.
– Vi är beroende av att resa och träffa kunderna, nu sitter vi fast, som alla andra, säger Tord.
– Vi jobbar istället på med produktutveckling och förfining av våra tekniker, Säger Anna.
De har sitt testlabb att jobba i och tittar på andra sätt att bredda sig och utöka sitt program.
– Nu gäller det att vara kreativa, säger Tord.
Anna och Tord bästa råd till andra innovatörer är att ha stenkoll på sin ekonomi, vara beredda på att projekten kan dra ut på tiden och att värna och bygga sitt nätverk.
– Vi har haft nytta av nätverken vi byggt upp genom Vinnova, Rise och Sustaid. Vi har fått ekonomisk stöttning som varit värdefull. Vi har inte gjort så mycket marknadsföring, men det är genom nätverket vi kommit ut, säger Anna som också hyllar samarbetet med svenska ambassaden i Lapaz.
– Deras stöd och praktiska hjälp i stort och smått har varit ovärderligt. Verkligen en förebild för hur ambassader kan stötta företag som kommer till landet.
Trots att projektet dragit ut på tiden och inte alltid varit lätt säger Anna och Tord att det har varit värt allt jobb.
– Det här har varit fantastiskt roligt, vi är glada för det vi åstadkommit och det är så skönt att ha kommit i mål. Känslan vid invigningen i Bolivia och de tack vi fick, det är få saker som slår den tillfredsställelsen, säger Anna och Tord.
Läs mer om A2T på deras hemsida.
Anläggningen i Bolivia.