Linnea Bergman, vd på Solar Bora och medlem i Sustaid, har tillsammans med stadsepedemiologen Anders Tegnell utsetts till årets alumner på Linköpingsuniversitet. De kommer att prisas idag i en ceremoni på Campus Valla, i år får publiken följa prisutdelningen digitalt på grund av Coronaläget.

Linnea har läst civilingenjörsprogrammet i energi – miljö – management vid Linköpings Universitet och i motiveringen till priset står det: ”Hon arbetar för att ge världens fattiga tillgång till miljövänlig och billig el så att de till exempel kan laga mat på ett hälsosamt sätt, få belysning hemma eller starta ett företag och börja tjäna pengar.”

Solar Bora utvecklar och säljer solenergisystem för den afrikanska landsbygden och Linnea Bergman är nyligen hemkommen från Kenya. Den största utmaningen för Solar Bora just nu är de restriktioner som finns på resor.

”Det har begränsat oss mycket,” säger Linnea som påpekar vikten av att kunna jobba på plats.

”Något som jag tycker är en nyckel för oss i arbetet är att vi försöker jobba med lokala partners och alltid ha dialog med folk på plats. Det har bland annat gjort att vi ser tydliga användningsområden som vi själva inte kommit på, och att vi därmed har lättare att utveckla produkten som faktiskt behövs.”

Läs mer om Solar Bora på deras hemsida.

Se Linneas tal från prisutdelningen här.

Linnea Bergman och Issata Keita i Mali.

Issata Keita lagar mat.